9. maaliskuuta 2019

”Unohda se suku”


”Unohda se suku.”

Tällaisen ohjeen oli eräs henkilö saanut terapeutiltaan. Hän oli jäänyt miettimään, pitäisikö niin tehdä.

Yksittäisenä lauseena tuo tuntuu verrattain omituiselta. Tiedäthän, jos sinulle sanotaan ”älä ajattele punaista vasaraa”, mitä silloin ajattelet. Toisekseen, sukua on vaikea unohtaa. Kannathan sitä mukanasi aina geeneissä ja monin tavoin muutoinkin.


Mitä keskustelussa terapeutin kanssa oli oikeastaan sanottu ja mihin yhteyteen terapeutin suuhun laitetut sanat saattoivat liittyä? Olisiko niin, että hän olisi sanonut tai tarkoittanut, että henkilön pitäisi unohtaa sukuun liittyvät kielteiset ja omaa elämäänsä rajoittavat ajatukset ja uskomukset?

Olisiko ajatuksena ollut, että henkilö alkaisi elää omaa elämäänsä sen sijaan, että hautoisi katkeruuden karvasta kalkkia? Yksi keskustelussa mukana ollut viisaasti sanoi: ”Katkeruus on kuin ottaisi itse myrkkyä toivoen, että toinen kuolee”.

Katkeruus kalvaa ihmisen sisältä päin tyhjäksi kaikesta arvokkaasta. Jos ei pidä varaansa, se syö kaiken ja jättää jäljelle vain kehää kiertävät ajatukset vääryyden, kaltoinkohtelun, epäoikeudenmukaisuuden tai jonkin muun hankalaksi koetun tunteen. Epämiellyttävän jälkimaun jostain sellaisesta, jonka kohteena kokee olleensa tahtomattaan ja ilman mahdollisuutta vaikuttaa kokemaansa.

Katkeruudesta ja suvun syyttämisestä voi huomaamatta tulla koko elämän sisältö.

Omiin ajatuksiinsa jokaisella on yksinoikeus. Voit ajatella mitä haluat, miten paljon haluat, missä tahansa. Sinun ei tarvitse tehdä tiliä ajatuksistasi kenellekään. Voit myös tarkkailla ajatuksiasi. Ovatko ne hyödyllisiä sinulle? Tuottavatko hyvinvointia itsellesi?

Voit tehdä huomioita ajatustesi seurauksista. Millaisia tunteita ja kehotuntemuksia ne saavat aikaan? Voit pysähtyä seuraamaan ajatuksiasi ikään kuin matkan päästä. Kuinka paljon ja millaisia ajatuksia ajattelet? Rajoittaako näköalaasi jokin opittu uskomus? 


Ehkä tiedätkin, että energia menee huomion suuntaan. Kuinka paljon energiaa annat ajatuksissasi muille? Mitä, jos suuntaisit ajatuksiasi ja energiaasi toisin. Ehkä sanot, ettet millään pysty unohtamaan, etkä varsinkaan antamaan anteeksi tapahtuneita vääryyksiä. Että on liikaa vaadittu, suorastaan kohtuutonta edes pyytää sitä.

Elämä ei ole reilua. Se on tiedossa. Usein kuulee sanottavan, että suku on pahin. 

Voisitko alkaa hyväksyä elämän ja suvun niin kuin ne ovat? Päästää irti vaatimuksesta, että se olisi jotenkin toisin, kun se ei kuitenkaan ole. Se on niin kuin se on. Faktat ovat niin kuin ne ovat. Historia ei muutu, mutta olotilasi voi muuttua muuttamalla ajatuksia. 

Voit toki syyttää sukua ja menneitä tapahtumia oman elämäsi vaikeuksista. Mieti hetki, onko silloin niin, että teet itsestäsi voimattoman, uhrin. Olet toki voinut olla uhri jossain vaiheessa, mutta sinun ei tarvitse jäädä uhrin asemaan. Uhrina annat oman voimasi toisten haltuun. Se ei tunnu oikein reilulta itseäsi kohtaan.

Pidätkö väkisin kiinni, jostain joka tekee sinulle kipeää? Sekään ei tunnu reilulta itseäsi kohtaan.

Olisiko syytä ottaa oma voimasi käyttöön ja hyväksyä pystypäin ja kuitenkin nöyrästi, mitä on tapahtunut? Todeta, että näin on.

Tällaiset kortit sain elämän pelissä. Jako ei mennyt tasan, mutta näillä mennään.

Voit pelata korteillasi parhaaksi katsomallasi tavalla. Voit myös tehdä omat sääntösi. Voit katkaista sukuun ja perheeseen liittyvät hankalat tavat ja toimintamallit. Voit päästää irti ja toimia itse niin, ettet siirrä kokemiani ikävyyksiä eteenpäin.

Kokemustesi vuoksi voit valita toisin. Voit valita ajatuksesi. Se on hyvin tärkeä valinta oman hyvinvointisi kannalta.



Olisiko niin, että suvun unohtamisen sijaan pitäisikin muistaa ja kunnioittaa kaikkea, mikä on tehnyt  sinusta sinun?

Tarvitseeko silloin unohtaa? Voisiko vain päästää irti haitallisista uskomuksista, ajatuksista ja tunteista? Antaa asioiden olla. Huomata, mitä ominaisuuksia hankalat asiat ovat sinulle antaneet. Miten ne ovat sinua muovanneet? Voisiko päästää irti katkeruudesta? Voisiko unohtaa positiivisesti?

Voisitko harjoitella uudenlaisia ajatuksia? Ajatusten uudelleen ohjelmoiminen on samanlaista kuin lihasten treenaaminen. Saattaa tuntua äkkiseltään hankalalta, mutta säännölliset treenit tuottavat tulosta. Siitä voit olla varma. Kokeile ihmeessä. Saatat yllättyä niiden voimasta.

Joskus on vaikeaa päästää irti menneisyyden kokemuksista omin keinoin. Jos tuntuu, että suku on pahin ja se hallitsee ajatuksiasi ja vaikuttaa tunne-elämääsi liikaa, kannattaa miettiä avun hankkimista. Vertaistuki ja ystävien kanssa keskustelu auttavat monia. Joskus keskustelu psykoterapeutin tai muun ammattilaisen kanssa selkeyttää omia ajatuksia ja auttaa avaamaan uusia näköaloja. 

Perhekonstellaatio on yksi menetelmä perhessä ja suvussa vaikuttavien ylisukupolvisten asioiden tarkasteluun. Konstellaatio-työpajoja pidetään Kiehisessä Kiteellä. Jos kiinnostut, voit lukea lisää Kiehisen tapahtumakalenterista.

Voi olla, että konstellaatiotyöskentelyn jälkeen unohtamisen sijaan haluatkin tutustua sukuusi yhä paremmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti